Bolt lanceert platform voor investeringen in hernieuwbare energie

Binnenkort draait Ancienne Belgique op zonnestroom

Brussel, 29 maart 2023 - De evenementensector heeft een ontegensprekelijke impact op het milieu. Om daar wat aan te doen, wil AB zonnepanelen installeren op haar dak: zo’n 221 panelen in totaal, goed voor jaarlijks 81 MWh zonne-energie. Daarvoor sloeg de concertzaal de handen in elkaar met energieplatform Bolt. Zij zorgt voor de hele realisatie van het project: van financiering tot de technische opvolging. Voor het energieplatform is dit het startschot van een breder plan waarin het bedrijven, organisaties en particulieren wil begeleiden in investeringen in hernieuwbare energie. “Ons land moet dringend een inhaalbeweging maken op vlak van eigen groene stroomproductie. Nederland is een goed voorbeeld van hoe dat op korte termijn kan,” stelt Pieterjan Verhaeghen.

Bolt is het eerste energieplatform voor lokale, groene stroom in België. Ze wil het stroomnet in België écht duurzaam maken. Die filosofie trekt het bedrijf door naar andere sectoren, zoals het vergroenen van festivals en evenementen in België. Dat begon in 2020 met de stroomvoorziening van Camping Belgica, het jaar nadien draaide Werchter Parklife op hernieuwbare energie en afgelopen zomer sloegen Bolt en Rock Werchter opnieuw de handen in elkaar én nam Bolt de stroomvoorziening op Sfinks Mixed voor zijn rekening. Dit jaar doen ze er nog een schepje bovenop en start het bedrijf een allereerste crowdlending. Hiermee wil het platform organisaties, zoals Ancienne Belgique, in staat stellen om zelf groene stroom op te wekken.

Pieterjan Verhaeghen, medeoprichter en CEO van Bolt: “Ancienne Belgique is een monument binnen de Brusselse cultuursector. Als Brussels bedrijf zijn we dan ook enorm trots dat we hen kunnen helpen om de transitie naar lokale, duurzame stroom te maken.”

AB heeft een hart voor muziek én voor de planeet. Al enkele jaren neemt AB 100% groene stroom af en nu gaat ze nog een stapje verder in het duurzaam maken van haar werking. Verspreid over het volledige dakoppervlak van AB wil ze binnenkort 221 zonnepanelen installeren. Goed voor jaarlijks zo’n 81,000 kWh aan zonne-energie. Met die installatie zal ze een groot deel van haar energieverbruik zelf kunnen opvangen. Dat bespaart niet alleen in kosten, maar vermindert ook haar CO2-impact. Jaarlijks betekent dat een besparing van 41 ton CO2, dat staat gelijk aan de uitstoot die 2050 bomen op een jaar tijd zouden neutraliseren.

 “Duurzaamheid speelt al jaren een belangrijke rol in al onze beslissingen. Door te investeren in groene energie, kunnen we onze CO2-voetafdruk in de toekomst drastisch verminderen. Onze sector heeft ontegensprekelijk een impact op het milieu en daar zijn wij ons dagelijks van bewust. Dit is voor ons een nieuwe stap richting een duurzamere toekomst van de muziekindustrie,” zegt Tom Bonte, algemeen directeur van AB.

Om het project te laten slagen is in totaal zo’n €127.000 nodig. Die dient voor de aankoop en installatie van de zonnepanelen. Om dat volledige bedrag te kunnen ophalen doet AB beroep op het nagelnieuwe crowdlending-platform van Bolt. Je kan daarbij als particulier een bedrag investeren van €200, €500 of €1.000. Over een periode van 7 jaar betaalt Bolt je het volledig geïnvesteerde bedrag terug samen met de winst volgens een vast rendement van 6% bruto, of 4,2% netto.

Als investeerder, investeer je niet enkel in duurzame energie, maar ook in de Brusselse cultuursector. Afhankelijk van de grootte van je investering krijg je wat extra’s: een rondleiding in AB, een AB-concertcheque, vip-toegang tot outdoor festivals Boterhammen In Het Park en Feeërieën 2023 én een uitnodiging voor het lanceringsevent, eens de panelen geïnstalleerd zijn.

“We moeten stoppen duurzame energie als puur financiële projecten te bekijken waarvoor de terugverdientijd kost wat kost moet geoptimaliseerd worden. Dit is de reden dat er nog te vaak daken slechts halfvol worden gelegd. Terwijl dat België, op vijf Oost-Europese landen na het enigste land is in de EU dat de minste hernieuwbare energie opwekt. We moeten dringend dezelfde inhaalbeweging als Nederland maken. Die versnelling wil Bolt mee in gang zetten,” stelt Pieterjan Verhaeghen. “We gaan in de toekomst nog meer inzetten op begeleiding van bedrijven, organisaties en particulieren in het investeringsproces. We helpen hen om financiering te vinden en brengen hen in contact met technische partners. Deze campagne samen met AB is een perfect voorbeeld van hoe we met hen een relevante rol kunnen spelen richting een klimaatneutrale toekomst. Laat dit eveneens een oproep zijn iedereen die de ambitie heeft om over te schakelen op groene stroom, Bolt reikt de tools aan om die ambitie waar te maken.”
Pieterjan Verhaeghen, medeoprichter en CEO van Bolt ​
©Ward Rombaut
Pieterjan Verhaeghen, medeoprichter en CEO van Bolt ​
©Ward Rombaut

Voor vragen of interviews kan u contact opnemen met:

Dorien Janssens

Dorien Janssens

PR & Marketing Specialist, Bolt

 

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bolt

Bolt is het allereerste energieplatform in België voor lokale, groene stroom. Via Bolt kunnen consumenten zelf een groene energie-opwekker uit de buurt kiezen. Zo hoopt het platform de transitie naar groene energie in België te versnellen. 

Bolt werd in 2019 opgericht door Pieterjan Verhaeghen en Rens Vanhaute. Vandaag verkopen meer dan 160 lokale energie-opwekkers hun zonne-, wind-, water- of bio-energie via Bolt aan meer dan 22.000 huishoudens die heel bewust voor groene streekstroom kiezen. Bolt is actief in zowel Vlaanderen, Wallonië als Brussel.

Meer info over energieplatform Bolt op boltenergie.be