Bolt brengt eerste mobiele windmolen naar Rock Werchter 

Mobiele, sympathieke windmolen als ambassadeur van windenergie

Werchter, 1 juli 2024 - Energieplatform Bolt zoekt steeds naar nieuwe innovaties om evenementen en festivals verder te helpen in de groene energietransitie. Dit jaar lanceert het energieplatform samen met Rock Werchter een nieuwe primeur: de allereerste windmolen op een Belgisch festival. Zo kan het festival maximaal gebruikmaken van lokale groene stroom, ook na zonsondergang. Met de sympathieke, mobiele windmolen wil het energieplatform windenergie terug op de kaart zetten in België. Windenergie speelt een cruciale rol in hernieuwbare energie, als we de klimaatdoelstellingen van 2030 willen halen.

In het kort: 

  • Allereerste windmolen op een Belgisch festival, bij uitbreiding op het Europese vasteland;
  • Aan de ingang van het Festivalpark voorziet een grote mobiele zonne-installatie van 170m2 zonne-energie;
  • In combinatie met netstroom en drie superbatterijen draaien zo de North West Walls-zone en Aperolstage op lokale groene stroom;
  • Windenergie is een van de schoonste vormen van energie en een belangrijke aanvulling op zonne-energie. Belangrijk voor de energiemix op het festival én voor hernieuwbare energie in België.

Dieselgeneratoren zijn nog steeds verantwoordelijk voor een groot deel van de CO2-voetafdruk van een festival. Bolt en Rock Werchter kijken daarom ieder jaar welke stappen ondernomen kunnen worden om die te verkleinen. De ter plaatse vergaarde zonne-energie, windenergie en netstroom wordt op batterijen gestockeerd om pieken in het verbruik op te vangen. Zo kan het festival optimaal gebruikmaken van ​ lokale, groene stroom.

Met de aanleg van het landschapspark kreeg het Festivalpark een hoogspanningscabine. Onder andere een groot deel van de backstage draait vanaf de eerste dag van de opbouw op groene stroom van lokale energieopwekkers, via Bolt. Die groene netstroom zetten we in. Dieselgeneratoren zijn niet verdwenen. Er zijn er minder dan ooit. Ze worden slimmer gebruikt en waar mogelijk gaan we voor hybride oplossingen, zoals de windmolen, zonnepanelen en superbatterijen,” vertelt de organisatie van Rock Werchter. 

Op een dag tijd werd de 20 meter hoge windmolen geïnstalleerd, die pronkt op de weg tussen het Festivalpark en de campings. Je kan ‘m haast niet missen: met een sympathiek gezicht en paars-groene kleur kan je de windturbine over het hele festival spotten.

"Bolt bouwde deze mobiele, sympathieke windmolen als ambassadeur van windenergie. Met een bijpassende naam die de festivalgangers tijdens Rock Werchter zullen kiezen, wil Bolt bewustwording rond windenergie creëren,” aldus Pieterjan Verhaeghen, medeoprichter en CEO van Bolt. “Windenergie is cruciaal om een inhaalbeweging te kunnen maken op vlak van hernieuwbare energieproductie in ons land. Nog te vaak krijgen windturbines tegenwind. Mensen willen ze niet in hun buurt. Nochtans hebben we ze nodig, als we tegen 2030 een groene energietransitie willen maken.” 

In 1986 was België koploper met het eerste windmolenpark op de pier van Zeebrugge. Die voorsprong zijn we intussen verloren. België heeft momenteel slechts 33% hernieuwbaar opgewekte stroom. Zo is ons land nog veraf van de huidige doelstelling om tegen 2030 op 65% te landen. Windenergie is een belangrijke aanvulling op zonne-energie. Lang na zonsondergang, blijven windmolens groene stroom produceren. Op zee zijn ze goed vertegenwoordigd, op land zijn ze nog vaak taboe. Nochtans is er nog genoeg open ruimte in België waar we windmolens kunnen zetten die niemand storen. 

Na afbraak van Rock Werchter wordt de mobiele windmolen opgesteld op andere evenementen, om hem nadien een vaste plek te geven. “We dromen van meerdere sympathieke windmolens als deze, die we op verschillende plaatsen in België kunnen inzetten,” vertelt Pieterjan Verhaeghen.


Voor meer informatie of interviews kan u terecht bij: ​

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bolt

Bolt is het allereerste energieplatform in België voor lokale, groene stroom. Via Bolt kunnen consumenten zelf een groene energie-opwekker uit de buurt kiezen. Zo hoopt het platform de transitie naar groene energie in België te versnellen. 

Bolt werd in 2019 opgericht door Pieterjan Verhaeghen en Rens Vanhaute. Vandaag verkopen meer dan 228 lokale energie-opwekkers hun zonne-, wind-, water- of bio-energie via Bolt aan meer dan 95,000 mensen die heel bewust voor groene streekstroom kiezen.

Meer info over energieplatform Bolt op boltenergie.be.

Neem contact op met

Sint-Lazaruslaan 4-10, 1210 Sint-Joost-ten-Node

02 899 33 00

info@boltenergie.be

www.boltenergie.be