Bruggelingen oogsten de zon in de eerste Brugse zonnetuin

Via Bolt kan je voor het eerst zonnepanelen kopen op een ander z’n dak

Brugge, 4 maart 2023 - Vandaag lanceren de Brugse buurtbewoners en energieplatform Bolt de allereerste Brugse zonnetuin, een collectieve energietuin waar je zonnepanelen koopt zonder dat ze op jouw dak liggen. Bolt plaatst zo’n 3400 panelen op een industrieel dak net buiten de stad. Meer dan 800 huishoudens krijgen de kans om hier een aantal panelen van aan te kopen, en genieten zo mee van de opbrengst van de zonne-energie die de panelen in de zonnetuin opwekken. 

De Brugse zonnetuin biedt Bruggelingen de kans om duurzame energie op te wekken door zonnepanelen te kopen, zonder dat ze op hun eigen dak liggen. De zonnepanelen komen terecht op het dak van Brugs tegelbedrijf Tyles. “Er zijn veel Bruggelingen die geen zonnepanelen kunnen plaatsen: doordat ze in beschermde gebouwen wonen, in een appartement wonen of gewoonweg omdat de financiële middelen ontbreken. Dat terwijl er bedrijven zijn die voldoende plek hebben, zoals op industriële daken. Een collectieve zonnetuin is voor ons dé oplossing om samen met de burgers de stad te verduurzamen,” vertelt Pieterjan Verhaeghen van Bolt.

De 3400 zonnepanelen worden in groep aangekocht, wat van de Brugse zonnetuin een collectief energieproject maakt. Huishoudens kunnen deelnemen via www.brugsezonnetuin.boltenergie.be door 4, 8, 12 of 16 zonnepanelen aan te kopen. Zij zullen voor een periode van 25 jaar vergoed worden voor de hoeveelheid stroom die de zonnepanelen opwekken. Zo kunnen deelnemers zich indekken tegen stijgende marktprijzen en betalen ze zo’n 40% minder voor de zonnepanelen dan wanneer ze die op hun eentje zouden kopen. De zonnetuin wordt volledig beheerd door Bolt. Dat wil zeggen dat het energieplatform instaat voor zowel de installatie als het onderhoud, de reparatie en verzekering van de zonnepanelen.

De deelnemers dragen samen bij aan de verduurzaming van hun stad en genieten elk van de voordelen van zonne-energie via Bolt”, stelt Pieterjan.

De Brugse zonnetuin is een initiatief van de Brugse buurtbewoners die samen met vzw Brugge Geeft Energie de handen in elkaar sloeg met Bolt. En wordt ondersteund door de Stad Brugge vanuit het klimaatplan ‘BruggeNaarMorgen' en mede mogelijk gemaakt door Tyles en Extrapower. Het project is in eerste instantie bedoeld voor Bruggelingen die in de Brugse binnenstad zelf geen zonnepanelen kunnen leggen, maar toch willen bijdragen aan een groenere buurt, zij krijgen voorrang om deel te nemen. Na 31 maart wordt de zonnetuin ook opengesteld voor andere huishoudens in Vlaanderen.

Zonne-energie is de toekomst en daar moeten we in Brugge samen werk van maken. Met het klimaatplan BruggeNaarMorgen ondersteunen we graag initiatieven zoals deze Brugse zonnetuin,” voegt burgemeester Dirk de fauw toe.

Schepen van Klimaat en Energie Minou Esquenet: “Met het klimaatplan BruggeNaarMorgen willen we in Brugge ook op grote daken van bedrijven, scholen en organisaties grote zonne-installaties voorzien. Op de daken van de stadsgebouwen leggen we steeds vaker zonnepanelen. Ook Brugse bedrijven willen we stimuleren om hetzelfde te doen en deze Brugse Zonnetuin is alvast een heel ambitieus project, waarmee in één keer zo’n 3400 zonnepanelen gelegd worden. We hopen dat ook andere bedrijven en organisaties volgen.

Pieterjan Verhaeghen van Bolt: “Bolt en de Brugse buurtcomités zijn ervan overtuigd dat we het klimaatprobleem enkel kunnen oplossen als elke Belg zélf lokale, duurzame energie begint op te wekken. Met dit project geven we meer mensen de kans om dat te doen. We willen met de Brugse zonnetuin ook de lokale economie stimuleren en de buurt meer zelfvoorzienend en toekomstbestendig maken. Samen bouwen we aan een klimaatneutrale stad en zetten we de energiemarkt op zijn kop.

Wanneer alle zonnepanelen verkocht zijn, zal zonnepaneleninstallateur Extrapower de panelen voor de Brugse zonnetuin op het dak van het magazijn van Tyles installeren. Dat ligt op enkele kilometers van het centrum van Brugge. Guy, Fabienne en Paul Royaux - de familie achter het bedrijf Tyles - hopen alvast dat andere bedrijven hun voorbeeld zullen volgen.

De Brugse zonnetuin wordt geïnstalleerd op het dak van tegelbedrijf Tyles net buiten de stad
De Brugse zonnetuin wordt geïnstalleerd op het dak van tegelbedrijf Tyles net buiten de stad

Voor vragen of interviews kan u contact opnemen met:

Over Bolt

Bolt is het allereerste energieplatform in België dat het mogelijk en supergemakkelijk maakt om hernieuwbare stroom uit te wisselen tussen energie-opwekkers en -afnemers. Bolt biedt daarmee een antwoord op de klimaatproblematiek en een misleidende energiemarkt. Met collectieve energietuinen wil Bolt bovendien elke Belg de kans geven om duurzame energie op te wekken.

Bolt werd in 2019 opgericht door Pieterjan Verhaeghen en Rens Vanhaute. Vandaag verkopen meer dan 208 lokale energie-opwekkers hun zonne-, wind-, water- of bio-energie via Bolt aan meer dan 25.000 huishoudens die heel bewust voor groene streekstroom kiezen. Bolt is actief in zowel Vlaanderen, Wallonië als Brussel.

Meer info over energieplatform Bolt op boltenergie.be.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bolt

Bolt is het allereerste energieplatform in België voor lokale, groene stroom. Via Bolt kunnen consumenten zelf een groene energie-opwekker uit de buurt kiezen. Zo hoopt het platform de transitie naar groene energie in België te versnellen. 

Bolt werd in 2019 opgericht door Pieterjan Verhaeghen en Rens Vanhaute. Vandaag verkopen meer dan 160 lokale energie-opwekkers hun zonne-, wind-, water- of bio-energie via Bolt aan meer dan 22.000 huishoudens die heel bewust voor groene streekstroom kiezen. Bolt is actief in zowel Vlaanderen, Wallonië als Brussel.

Meer info over energieplatform Bolt op boltenergie.be