Skip to Content
REMINDER - Primeur voor festivalsector: Werchter Parklife integraal op groene stroom

REMINDER - Primeur voor festivalsector: Werchter Parklife integraal op groene stroom

EMBARGO TOT DONDERDAG 1 JULI, 05.00u

Exit dieselgeneratoren: energieplatform Bolt zorgt voor duurzame lokale stroomoplossing voor volledige concertreeks

Brussel/Werchter, 1 juli 2021 – Een mijlpaal voor de festivalsector: de concertreeks Werchter Parklife draait volledig op lokaal opgewekte groene energie. Energieplatform Bolt voorziet streekstroom voor de hele festivalinfrastructuur. “Wij maken de concertarena dieselvrij. We focusten met Bolt tot nu toe vooral op groene energie voor gezinnen. Maar als muziekliefhebbers zagen we het als onze plicht om ook voor de vergroening van festivals een oplossing te bedenken”, zegt Pieterjan Verhaeghen, mede-oprichter van Bolt. Die kwam er door de combinatie van een mobiel zonnepark, groene netstroom van energie-opwekkers uit de buurt en een innovatieve superbatterij.

“Festivals doen al jaren inspanningen om meer duurzaam te zijn, maar een aanzienlijk deel van de CO2-uitstoot van een groot festival komt nog steeds van de dieselgeneratoren die stroom opwekken”, zegt Pieterjan Verhaeghen, die sinds twee jaar hard inzet op hernieuwbare energie ‘van bij ons’ met energieplatform Bolt. “Ik ben een fervente festivalganger. Het viel me op dat er nog veel vooruitgang te boeken viel qua groene stroomvoorziening voor festivals. Fossiele brandstoffen bleven de grootste energiebron. Dus zijn we er maar zelf aan begonnen (lacht)”.

De groene stroom op Werchter Parklife is een combinatie van energie van een zonnepanelenpark op de site en groene netstroom van lokale energie-opwekkers, zoals Peter uit Herent en Petra uit Kalmthout. Die kwamen gisteren een kijkje nemen op de wei.

Muziekliefhebber Peter Colpaert levert energie van zijn zonnepanelen-installatie aan Werchter Parklife via Bolt:

"Onze muziek van eigen bodem is top. Hetzelfde geldt voor onze lokaal geproduceerde streekstroom."

Ook Petra en Wim Verbreuken van De Laerhoeve uit Kalmthout leveren groene stroom voor de festivalwei:

“Uit de mest van onze melkkoeien maken we groene stroom, in onze vergistingsinstallatie. Daarmee voorzien we onze eigen boerderij, andere gezinnen én nu ook dit festival van duurzame energie. Ik vind het prachtig dat wij op deze manier als landbouwers zoveel meer kunnen doen dan enkel melk en yoghurt produceren.”

Opslag is cruciaal

De cruciale vraag bij het ontwerp van de energie-installatie was mogelijkheid tot opslag. Op piekmomenten kan noch een netstroomaansluiting, noch een zonnepaneleninstallatie, noch een combinatie van die twee voor voldoende capaciteit zorgen. Ook een lokale windmolen zou hetzelfde capaciteitsprobleem opleveren.

Daarom kwam Bolt met het idee van de ‘superbatterij’. Die slaat tijdens de daluren, wanneer Werchter Parklife weinig energie verbruikt, de reststroom op voor later. Door de batterij als derde schakel in te zetten, is er wél continu voldoende energie voorradig.

Yo Van Saet, festivaldirecteur: “Een festival organiseren heeft een impact op het milieu. Wij zijn ons daar zeer van bewust. Al vele jaren zetten wij ons in om de festivals in Werchter op een meer duurzame manier te organiseren. We willen dit jaar vooral kennis verzamelen en de learnings meenemen naar later, naar onze festivals op veel grotere schaal. Het stroomverhaal vergroenen is een werkpunt. Dankzij en met Bolt kunnen we nieuwe stappen zetten, meer inzetten op herbruikbare energie. Onze festivals moeten en zullen nog duurzamer zijn in de (nabije) toekomst.”
De installatie die Werchter Parklife zal voorzien van groene stroom.
De installatie die Werchter Parklife zal voorzien van groene stroom.

Schaalvergroting na succesvolle testcase, volgende zomer nog stap verder

Tijdens de vorige – weliswaar zeer beperkte – festivalzomer had Bolt al een goede testcase met Camping Belgica van StuBru. Dit radioprogramma, uitgezonden vanuit een mobiele radiostudio op een pop-up camping, werd twee maanden lang volledig met groene energie gemaakt dankzij een mobiel zonnepark met 72 zonnepanelen. Ook voor de huidige editie van Camping Belgica bouwde Bolt opnieuw een zelfvoorzienende micro-grid.

“We willen telkens een stapje verder gaan. Camping Belgica was erg kleinschalig”, zegt Verhaeghen. “Werchter Parklife, dat over een hele maand loopt, heeft de ideale schaalgrootte om een doorstart te maken naar échte grote zomerfestivals. Door deze kleinere editie van Werchter kunnen we de knowhow verwerven om er volgende zomer te staan met een installatie die een echt groot festival volledig kan doen draaien.”

Ook minister van Energie Tinne Van der Straeten is blij met deze groene golf: "Dat Bolt naast gezinnen nu ook festivals van 100 procent groene stroom voorziet, is veelbelovend. Werchter Parklife is bovendien een mooi voorbeeld van hoe onze energievoorziening er in de toekomst uit kan zien. Lokale producenten leveren hernieuwbare energie aan die flexibel kan worden ingezet voor verschillende doeleinden. Een batterij zorgt voor de opslag tijdens daluren en voorziet van stroom tijdens piekuren. Festivals doen al jaren inspanningen om meer duurzaam te zijn. Bolt en Werchter Parklife tonen dat het op vlak van energieproductie volledig hernieuwbaar kan en zijn zo een cruciale schakel in de energieswitch naar 100% hernieuwbare energie en klimaatneutraliteit."

Praktisch

Pieterjan Verhaeghen zal op Werchter Parklife aanwezig zijn op donderdag 1 juli van 12.30u tot 17.00u.
Minister van Energie Tinne Van der Straeten is eveneens aanwezig, en dit
van 12.30u tot 15.00 u.

Beiden zijn beschikbaar voor interviews. Gelieve contact op te nemen met Talking Birds indien uw reporter op het festival hen wil spreken. Telefonische interviews zijn vanzelfsprekend ook mogelijk.

 

Over Bolt

Een vernieuwend peer-to-peer model

Bolt wil de energiemarkt veranderen!

Groene energie is de beste manier om iets te doen aan onze ecologische voetafdruk. Veel gezinnen dénken dan ook dat ze vandaag al voor groene energie kiezen, maar dit is niet altijd even waar. Het huidige aanbod aan groene contracten is een weinig transparant aanbod.

Daarom hebben wij Bolt opgericht, het allereerste energieplatform in België dat het mogelijk én super-easy maakt rechtstreeks energie te kopen van lokale, groene opwekkers. We geven energie een gezicht, mensen kiezen voor echte groene energie van echte mensen.

Wanneer we allemaal massaal kiezen voor lokale opwekkers, versnellen we samen de transitie naar groen in België.

Pieterjan, co-founder van Bolt