Deel de campagne die sjoemelstroom aanklaagt en garanties van oorsprong terugstuurt naar IJsland

Per keer dat het campagnefilmpje wordt gedeeld op Facebook of Twitter koopt Bolt garanties van oorsprong uit IJsland op en brengt deze met de zeilboot terug naar hun land van oorsprong. 

 

Vertraging van de energietransitie in België

Met een symbolische campagne tegen misleidende greenwashing praktijken wil Pieterjan Verhaeghen van Bolt de discussie rond de garanties van oorsprong op scherp stellen.

“90% van de groene elektriciteitscontracten helpt de vergroening van Vlaanderen niet vooruit: het is sjoemelstroom. Energieleveranciers wassen grijze energie groen door de aankoop van bijvoorbeeld spotgoedkope IJslandse garanties van oorsprong zonder de bijhorende stroom.”

Verhaeghen wil het debat rond sjoemelstroom en de regelgeving rond garanties van oorsprong aanzwengelen. De koppeling van garanties van oorsprong aan grijze stroom geeft de consumenten een vals gevoel bij te dragen en vertraagt zo de energietransitie naar groen in België

“Garanties van oorsprong maken de Belgische energieleveranciers lui in het zoeken naar groene energie van bij ons. Het is makkelijker om een goedkoop labeltje in het buitenland te kopen en je zo 'groen' te profileren.”

 

Per share gaat een garantie van oorsprong terug naar IJsland 

Bolt lanceert vanaf vandaag een symbolische campagne op sociale media: per keer dat het campagnefilmpje wordt gedeeld op Facebook of Twitter met de hashtag #stopsjoemelstroom koopt Bolt garanties van oorsprong uit IJsland op en brengt deze terug naar IJsland waar ze thuishoren.

Bolt heeft natuurlijk niets tegen het IJslandse energiebeleid: “Wel integendeel. We moeten opkijken naar landen zoals IJsland waar het volledig elektriciteitsnet groen is. We vinden het voornamelijk belangrijk dat groen opgewekte stroom en de bijhorende certificaten samen blijven.” 

 

Deel jij ook het campagnefilmpje om mee de aandacht te vestigen op deze misleidende greenwashing praktijken?

 

Meer info


 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bolt

Bolt is het allereerste energieplatform in België voor lokale, groene stroom. Via Bolt kunnen consumenten zelf een groene energie-opwekker uit de buurt kiezen. Zo hoopt het platform de transitie naar groene energie in België te versnellen. 

Bolt werd in 2019 opgericht door Pieterjan Verhaeghen en Rens Vanhaute. Vandaag verkopen meer dan 160 lokale energie-opwekkers hun zonne-, wind-, water- of bio-energie via Bolt aan meer dan 22.000 huishoudens die heel bewust voor groene streekstroom kiezen. Bolt is actief in zowel Vlaanderen, Wallonië als Brussel.

Meer info over energieplatform Bolt op boltenergie.be