Energieoverschotten van particulieren met zonnepanelen verdwijnen dankzij Bolt niet anoniem in de massa

Brussel, 28 december 2020 – Via energieplatform Bolt kunnen eigenaars van zonnepanelen vanaf 1 januari 2021 mini-opwekkers worden door hun energieoverschotten rechtstreeks met andere gezinnen te delen. Die consumenten kunnen binnenkort zo lokale, groene energie van hun wijk-, stads- of streekgenoten kopen.

Wie vanaf 1 januari 2021 in Vlaanderen zonnepanelen legt, kan geen gebruik meer maken van de zogenaamde ‘terugdraaiende teller’. Dat systeem deed de elektriciteitsteller terugdraaien wanneer een gezin meer energie opwekt dan het gebruikte, en zijn energieoverschot op het net injecteerde. Vanaf januari worden nieuwe gezinnen met zonnepanelen simpelweg vergoed voor de elektriciteit die ze op het net zetten. Die zonne-energie zal jammer genoeg in de meeste gevallen ‘in de massa’ verdwijnen.

Energieplatform Bolt grijpt de nieuwe regelgeving aan om die zonne-energie wél een gezicht te geven. Zo weten nieuwe eigenaars van zonnepanelen die voor Bolt kiezen waar hun energie terecht komt. Bolt koppelt immers al meer dan anderhalf jaar lokale energie-consumenten aan lokale energieopwekkers.

Tot voor kort ging het enkel om opwekkers met een aanzienlijke productie, zoals bijvoorbeeld een winkel met een dak vol zonnepanelen, een landbouwbedrijf met een biologische vergistingsinstallatie voor mest of een coöperatieve met enkele windmolens. Vanaf het nieuwe jaar komen daar aan de opwekkerszijde ook ‘mini-opwekkers’ bij: particulieren met zonnepanelen op het dak van hun woning, die op sommige momenten meer produceren dan ze zelf gebruiken. Dat overschot geven ze terug aan het net. Bolt betaalt hen hiervoor en bundelt vervolgens de energie van de ‘mini-opwekkers’. Die bundel energie kunnen gezinnen dan afnemen.

Marie-Josée Stassen uit Groot-Spouwen installeert in januari zonnepanelen en wordt een van de eerste mini-opwekkers van Bolt:

“Mensen staan er eigenlijk te weinig bij stil dat het overschot van de elektriciteit van hun zonnepanelen ook effectief door andere mensen wordt gebruikt. Ik vind het wel leuk dat ik nu via Bolt een gezicht kan plakken op de mensen die mijn elektriciteit gaan gebruiken. Goed dat het niet anoniem opgaat in de massa.”

De ambitie is om tegen eind 2021 enkele duizenden 'mini-opwekkers' van zonnepanelen bij Bolt aan te sluiten.

 

Blijven investeren in zonnepanelen

“Mensen die zonnepanelen leggen en voor Bolt kiezen, maken een dubbele groene keuze: ​ ze voorzien hun eigen gezin van groene stroom én maken groene stroom ook voor andere mensen mogelijk”, zegt Pieterjan Verhaeghen, CEO van Bolt. “Wij willen mensen met elkaar verbinden om groene energie minder anoniem te maken.”

Om één gezin te voorzien van 100 procent lokale groene energie, volstaat het om de stroomoverschotten van zo’n achttal gezinnen met zonnepanelen te bundelen.

Pieterjan Verhaeghen, CEO van Bolt
Pieterjan Verhaeghen, CEO van Bolt

 

Energie van bij de buren

Bolt zal, naargelang het aantal 'mini-opwekkers' toeneemt, regionale bundels samenstellen. Zo kan er op termijn bijvoorbeeld een bundel van 'mini-opwekkers' van een bepaalde woonwijk komen, of van een bepaalde (deel)gemeente.

“Zo geven we consumenten de kans om bewust te kiezen voor lokale, groene energie van de zonnepanelen van buren, stads- of streekgenoten”, zegt Pieterjan Verhaeghen, CEO van Bolt. “We willen energie immers niet alleen lokaler, maar ook transparanter en duurzamer maken. Wie zijn zonnepanelen via ons op het net zet, weet zo dat hij bijdraagt aan de transitie naar een groener en duurzamer België.”

 

“Blij met alternatief beloningsmechanisme”

De Vlaamse overheid voorziet een ander beloningsmechanisme ter vervanging van de terugdraaiende teller, in de vorm van een eenmalige subsidie. Daar is Bolt, dat volop inzet op partnerschappen met installateurs van zonnepanelen, blij om: “We willen consumenten sowieso aanzetten om zonnepanelen te blijven leggen. Ook onder de nieuwe voorwaarden blijft het financieel interessant. Zonnepanelen garanderen 100 procent lokale en groene energie”, zegt Verhaeghen. “Dat kunnen we alleen maar toejuichen.”

 

Geïnteresseerde eigenaars van nieuwe zonnepanelen kunnen zich registeren op:

https://boltenergie.be/nl/mini-opwekkers

 

 

Share

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bolt

Bolt is het allereerste energieplatform in België voor lokale, groene stroom. Via Bolt kunnen consumenten zelf een groene energie-opwekker uit de buurt kiezen. Zo hoopt het platform de transitie naar groene energie in België te versnellen. 

Bolt werd in 2019 opgericht door Pieterjan Verhaeghen en Rens Vanhaute. Vandaag verkopen meer dan 228 lokale energie-opwekkers hun zonne-, wind-, water- of bio-energie via Bolt aan meer dan 95,000 mensen die heel bewust voor groene streekstroom kiezen.

Meer info over energieplatform Bolt op boltenergie.be.

Neem contact op met

Sint-Lazaruslaan 4-10, 1210 Sint-Joost-ten-Node

02 899 33 00

info@boltenergie.be

www.boltenergie.be