Groene streekstroom van Bart en Mieke uit Ardooie volledig uitverkocht

Bart en Mieke delen hun opgewekte bio-energie via energieplatform Bolt

Ardooie, 12 september 2023 – Bart en Mieke zijn varkenshouders met oog voor circulariteit. Ze verwerken de mest van hun varkens met een pocketvergister en wekken zo bio-energie op. Die gebruiken ze voor hun boerderij, maar door de constante energiestroom is er heel wat energie op overschot. Die overtollige groene stroom is rechtstreeks beschikbaar voor 21 huishoudens via energieplatform Bolt. Met succes: de groene ‘streekstroom’ is nu uitverkocht.

Bart en Mieke zijn geen traditionele varkenshouders. Ze wekken zelf hun energie op aan de hand van zonnepanelen en een bio-gasinstallatie en ze beperken de uitstoot van ammoniak via een ingenieus systeem. Met dat laatste viel het duo zelfs in de prijzen. 

“Wij nemen groenteresten af van een saladefabriek, zoals bijvoorbeeld het onderste deel van een selderstengel of het hart van een krop sla. Die resten verwarmen we in grote tanks en mixen we fijn tot een brij. Deze lekkernij, die naar verse soep ruikt, gaat dan naar onze varkens”, vertelt Bart. Het resultaat? Kraakverse mest. Met de steun van de Europese Unie bedacht Bart een mestschuivensysteem. Dit systeem verwijdert de mest onmiddellijk uit de stal, waardoor er minder tijd vrijkomt om schadelijke emissies zoals ammoniak en stikstof uit te stoten.

Het duo investeerde in een pocketvergister, die vergist de kraakverse mest. Tijdens dit fermentatieproces zetten bacteriën de organische stof om in biogas. Het biogas wordt in een warmtekrachtkoppeling op zijn beurt omgezet in duurzame elektriciteit en warmte. “Deze energie gebruiken we dan weer om de brij voor de varkens te maken. Zo is de cirkel rond”, vertelt Bart. 

Twee-derde van de opgewekte energie gebruiken Bart en Mieke zelf, een-derde wordt terug op het net geïnjecteerd en aangeboden via Bolt. “Het is fijn dat Bolt mensen zoals ons een platform geeft. Door mijn verhaal te doen hoop ik andere boeren te motiveren om ook op zoek te gaan naar innovatieve en milieubewuste oplossingen”, aldus Bart. "We willen laten zien dat het ecologische en economische aspect wél hand-in-hand kunnen gaan."

Groene streekstroom 

Dankzij Bolt kunnen consumenten zelf kiezen bij welke lokale opwekker ze groene energie kopen. Pieterjan Verhaeghen, mede-oprichter van Bolt: “Belgen willen groene energie, en wij maken dat mogelijk door een connectie tussen echte mensen te maken. Via Bolt kan je op de kaart van België kijken wie streekstroom aanbiedt in jouw buurt. Hier in de Ardooie kom je bij Bart en Mieke terecht. We hopen dat zij andere ondernemers kunnen inspireren om mee hun schouders te zetten onder de vergroening van België. Het is onze ambitie om op termijn drie energie-opwekkers te hebben in elke gemeente. Zo kan iedereen gewoon om de hoek stroom kopen.”

Weg met sjoemelstroom

Als we kijken naar het aantal groene stroom contracten in België zitten we op 36%. Maar slechts minder dan de helft (12%) is effectief afkomstig van hernieuwbare energiebronnen in ons land. Dat overige deel aan sjoemelstroom, grijze stroom die groen gekleurd is door buitenlandse garanties van oorsprong, helpt de broodnodige klimaattransitie in ons land niet vooruit. 

Pieterjan Verhaeghen: “We hebben in ons land niets aan geïmporteerde buitenlandse garanties van oorsprong. Wat echt van tel is zijn reële en lokale investeringen in productie van wind- en zonne-energie, zodat we degelijke streekstroom hebben, in plaats van groen gelabelde grijze energie. Daar wil Bolt verandering in brengen. Transparantie is belangrijk. We geven energie een gezicht. Zo kan je bewust kiezen voor echte groene stroom van echte mensen, opgewekt in België."

Over Bolt

Bolt is het allereerste energieplatform in België voor lokale, groene stroom. Via Bolt kunnen consumenten zelf een groene energie-opwekker uit de buurt kiezen. Zo hoopt het platform de transitie naar groene energie in België te versnellen. 

Bolt werd in 2019 opgericht door Pieterjan Verhaeghen en Rens Van Haute. Vandaag verkopen meer dan 160 lokale energie-opwekkers hun zonne-, wind-, water- of bio-energie via Bolt aan meer dan 22.000 huishoudens die heel bewust voor groene streekstroom kiezen. Bolt is actief in zowel Vlaanderen, Wallonië als Brussel.

Meer info over energieplatform Bolt op boltenergie.be.

Voor vragen of interviews kan u contact opnemen met:

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bolt

Bolt is het allereerste energieplatform in België voor lokale, groene stroom. Via Bolt kunnen consumenten zelf een groene energie-opwekker uit de buurt kiezen. Zo hoopt het platform de transitie naar groene energie in België te versnellen. 

Bolt werd in 2019 opgericht door Pieterjan Verhaeghen en Rens Vanhaute. Vandaag verkopen meer dan 208 lokale energie-opwekkers hun zonne-, wind-, water- of bio-energie via Bolt aan meer dan 75,000 mensen die heel bewust voor groene streekstroom kiezen.

Meer info over energieplatform Bolt op boltenergie.be