Grootste mobiele zonne-installatie ter wereld voorziet Sfinks van groene stroom

Energieplatform Bolt zorgt vier dagen voor zonnestroom in Boechout

Persmoment - embargo voor publicatie tot 27 juli, 14 u

Boechout, donderdag 27 juli 2023 - ​ Vandaag gaat een nieuwe editie van Sfinks Mixed in Boechout van start. De grootste editie sinds Covid: met meer podia én meer groene stroom. Want de grootste mobiele zonne-installatie ter wereld voor festivals en evenementen zal er lokale, groene stroom voorzien. De zonne-installatie van energieplatform Bolt rijdt deze zomer rond naar verschillende locaties. Sfinks is het eerste grote festival in provincie Antwerpen waar die neerstrijkt. Daar zal de installatie de volledige Kidz Village, silent disco en infostand van zonne-energie voorzien.

De helft van het festival dieselvrij

Voor het tweede jaar op rij werkt Sfinks samen met energieplatform Bolt om het festival van lokale, groene stroom te voorzien. Dit jaar grootser dan ooit met 104 zonnepanelen, netstroom en twee batterijen om de stroom op te slaan. In totaal zijn dat 32 meer zonnepanelen dan vorig jaar, goed om zo'n 1000 kWh op te wekken tijdens het festival. Dat staat gelijk aan een derde van het jaarverbruik van een gemiddeld gezin.

“Sfinks slaagt er elk jaar in om de ecologische voetafdruk van het festival zoveel mogelijk te verkleinen. We reduceren het stroomverbruik op het festival elk jaar en gebruiken zo veel mogelijk lokale groene stroom. Sinds vorig jaar werken we ook samen met Bolt. Zo kunnen we het gebruik van dieselgeneratoren verminderen. We dromen van een festival dat enkel nog groene stroom verbruikt,” stelt de organisatie van Sfinks.

 

Bolt’s zonne-installatie in het kort:

 • Een oppervlakte van 170m2 aan zonnepanelen
 • 104 zonnepanelen in totaal
 • Draait mee met de zon
 • Levert 150 à 200 kWh aan stroom
 • Batterij-capaciteit van 55 kWh
 • Ontplooid uit een 13m lange container

 

"In onze zoektocht naar nieuwe, efficiënte oplossingen stootten we op de Solar Container van Marc en zijn familiebedrijf Jans uit Hoeselt, zij bouwden de grootste mobiele zonnepaneleninstallatie om festivals en evenementen van groene stroom te voorzien,” vertelt Pieterjan Verhaeghen, CEO en medeoprichter van Bolt. Met een oppervlakte van 170m2 aan zonnepanelen kan de installatie zo’n 150 à 200 kWh per dag - afhankelijk van het weer - aan stroom opleveren. De opgewekte stroom kan eveneens worden opgeslagen in de ingebouwde batterij van 55 kWh.

De Solar Container rijdt deze zomer rond om verschillende evenementen van lokaal opgewekte stroom te voorzien. Van Boomtown op de Gentse Feesten tot Sfinks Mixed, maar ook kleinere evenementen zoals Zanzibar in Dilbeek en Zuiderbad in Hofstade.

Persmoment Sfinks - donderdag 27/07:

U kan de demonstratie van Bolt’s zonne-installatie op Sfinks bijwonen op donderdag 27 juli om 13u45.

Burgemeester van Boechout Koen T'Sijen en Schepen voor Milieu, Energie en Duurzaamheid en Klimaat Kris Swaegers zullen hierbij aanwezig zijn.

 • 13u30: afspraak aan inkom van het festival (Welvaartstraat 81, 2530 Boechout)
 • 13u45: opening en demonstratie van de zonne-installatie
 • 14u: toelichting door Pieterjan Verhaeghen, CEO van Bolt, over de zonne-installatie en de organisatie Sfinks over duurzaamheid
 • 14u15: persvragen
 • 15u: opening festival

Gelieve uw aanwezigheid te bevestigen aan Bolt. ​
Voor vragen of interviews kan u terecht bij:

Opgelet: embargo tot donderdag 27 juli, 14 u.

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bolt

Bolt is het allereerste energieplatform in België voor lokale, groene stroom. Via Bolt kunnen consumenten zelf een groene energie-opwekker uit de buurt kiezen. Zo hoopt het platform de transitie naar groene energie in België te versnellen. 

Bolt werd in 2019 opgericht door Pieterjan Verhaeghen en Rens Vanhaute. Vandaag verkopen meer dan 160 lokale energie-opwekkers hun zonne-, wind-, water- of bio-energie via Bolt aan meer dan 22.000 huishoudens die heel bewust voor groene streekstroom kiezen. Bolt is actief in zowel Vlaanderen, Wallonië als Brussel.

Meer info over energieplatform Bolt op boltenergie.be