Inagro verkoopt nu ook elektriciteit uit biogas na succes zonne-energie

Onderzoekscentrum Inagro kiest voor energieplatform Bolt om lokale consumenten te bereiken

Rumbeke, 22 april 2021 – Onderzoeks- en voorlichtingscentrum voor land- en tuinbouw Inagro verkoopt nu ook groene stroom uit biogas via energieplatform Bolt. Alle groene energie u de zonnepanelen op de daken van hun gebouwen in Rumbeke bij Roeselare is inmiddels uitverkocht. “We willen als innovatief centrum het goede voorbeeld geven en vinden het dan ook superbelangrijk dat mensen rechtstreeks, lokaal en duurzaam producten kunnen afnemen bij landbouwers die ze vertrouwen. Fantastisch dat dit nu ook voor elektriciteit kan, via Bolt”, zegt Henk Devos van Inagro. De groene stroom uit biogas geeft elektriciteit voor 25 gezinnen.

Pieterjan Verhaeghen, CEO van Bolt: “Het is in deze coronatijden ontzettend belangrijk om lokaal te kopen om onze economie te steunen. Dat geldt ook voor elektriciteit: als je echte groene energie van bij ons koopt, ondersteun je lokale producenten én de energietransitie van ons land.”

Zonne-energie stroomt van Inagro’s daken

“We willen een voorbeeld zijn voor de sector. Daarom investeren we ook in de duurzaamheid van onze eigen organisatie. Eén van de stappen was het installeren van zonnepanelen op de daken van onze eigen gebouwen in Rumbeke”, zegt Henk Devos, verantwoordelijke voor de infrastructuur van Inagro. “Door zelf zonne-energie op te wekken kunnen we met onze eigen ervaringen en kennis de land- en tuinbouwers beter informeren over duurzame energieproductie.”

Inagro biedt de zonnestroom die ze niet zelf gebruiken aan via Bolt, goed voor het verbruik van 17 gezinnen. De energie van Inagro's zonnepanelen is inmiddels uitverkocht, waarop de organisatie ook de bestaande biogasinstallatie inschreef op het energieplatform van Bolt. Zo kunnen nog eens 25 gezinnen energie afnemen van Inagro.

Experimenteren met de biogasinstallatie

Inagro baat in Rumbeke al meerdere jaren een biogasinstallatie uit. Die wordt ingezet voor onderzoek naar verdere optimalisaties in de biogasproductie en verdere afgeleiden. Zo is er o.a. het lopende Biogas-MAMBO-project. Dat heeft als doel biogas om te zetten naar microbieel eiwit, dat kan dienen als een duurzaam alternatief voor visvoer. ​

De biogasinstallatie voorziet genoeg energie om 25 huishoudens te verlichten en verwarmen, via het energieplatform Bolt.

“Ons oorspronkelijke plan was gewassen vergisten tot energie. Die gewassen zouden speciaal voor onze energiebehoefte worden gekweekt. Daar zijn we van afgestapt, omdat het ingaat tegen onze visie op het duurzaam en ethisch omgaan met voedsel. Sindsdien draait de biogascentrale volledig op restproducten zoals mest en gewasresten,” zegt Tim Bockstael, operationeel manager biogas bij Inagro.
Mia en Tim van Inagro - © Illias Teirlinck
Mia en Tim van Inagro - © Illias Teirlinck

Voorbeeldfunctie

De organisatie doet onderzoek naar groene energie en verzamelt data voor de landbouwsector. Zonnepanelen en een biogasinstallatie zijn dus zeker niet de laatste stap naar vergroening. “We experimenteren met restwarmte van de verbrandingsoven voor de nieuwe dakserre, die in aanbouw is. We blijven ook investeren in groene energie om zo een voorbeeldfunctie te vervullen voor België. Het is onze ​ droom om ooit een eigen middelgrote windmolen te plaatsen,” verklaart Mia Demeulemeester, CEO van Inagro. ​

Groene stroom uit de buurt ​ 

Dankzij Bolt kunnen consumenten zelf kiezen bij welke lokale opwekker ze groene energie kopen.

Pieterjan Verhaeghen, CEO van Bolt: “Belgen willen groene energie, en wij doen dat via een connectie tussen échte mensen. Via Bolt kan je op de kaart van België kijken wie streekstroom aanbiedt in jouw buurt. Hier in Rumbeke kom je bij Inagro terecht. We hopen dat zij andere ondernemers inspireren om mee hun schouders te zetten onder de van België. Het is onze ambitie om op termijn drie energie-opwekkers te hebben in elke gemeente. Zo kan iedereen gewoon om de hoek stroom kopen.” 
Pieterjan Verhaeghen, CEO van Bolt - © Illias Teirlinck
Pieterjan Verhaeghen, CEO van Bolt - © Illias Teirlinck

Bolt is sinds augustus 2019 actief in Vlaanderen en sinds juli 2020 in Wallonië. Vandaag verkopen meer dan 100 lokale energie-opwekkers hun zonne-, wind-, water- of bio-energie via Bolt aan meer dan 16.000 consumenten die heel bewust voor groene streekstroom kiezen. Door bij lokale opwekkers te kopen, help je ons land de klimaattransitie maken.”


Meer info over Inagro: https://www.inagro.be/

Meer info over energieplatform Bolt: https://www.boltenergie.be/nl/

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bolt

Bolt is het allereerste energieplatform in België voor lokale, groene stroom. Via Bolt kunnen consumenten zelf een groene energie-opwekker uit de buurt kiezen. Zo hoopt het platform de transitie naar groene energie in België te versnellen. 

Bolt werd in 2019 opgericht door Pieterjan Verhaeghen en Rens Vanhaute. Vandaag verkopen meer dan 208 lokale energie-opwekkers hun zonne-, wind-, water- of bio-energie via Bolt aan meer dan 75,000 mensen die heel bewust voor groene streekstroom kiezen.

Meer info over energieplatform Bolt op boltenergie.be