Oost-Vlamingen spannen de kroon in groene stroom
16,058 mensen nemen streekstroom af van lokale, groene energie-opwekkers
Brussel, 10 januari 2023 - Het voorbije jaar bereikte energieplatform Bolt een nieuwe mijlpaal. Samen met 74.000 energie-afnemers en 208 energie-opwekkers slaagde het bedrijf erin een stad ter grootte van Sint-Niklaas volledig energieneutraal te maken. De meeste impact maakten de Oost-Vlamingen, zij nemen massaal lokaal duurzame stroom af via Bolt. Zij spannen daarmee de kroon (21,7%) gevolgd door West-Vlamingen (20,5%) en Antwerpenaren (19,4%). Samen konden alle energie-afnemers bij Bolt al 19,500 ton CO2 uitsparen.
We kopen en verkopen meer en meer lokaal opgewekte groene stroom, dat onthult het jaaroverzicht van Bolt in 2023. Het energieplatform voor lokale groene stroom verbindt lokale energie-opwekkers met huishoudens in België. Samen konden ze maar liefst 19.500 kg CO2 besparen. Dat is gelijk aan zo'n 13.000 transatlantische vluchten.
Sint-Niklaas energieneutraal
Het aantal duurzame energie-afnemers bij Bolt steeg het afgelopen jaar, met een kwart meer afnemers. Ondertussen maken 74.000 Belgen1 gebruik van de lokale en duurzame energie die Bolt (her)verdeelt. Dat is een energieneutrale stad vergelijkbaar met de grootte van Sint-Niklaas. Het grootste deel van deze energieneutrale stad is verwezenlijkt door Oost-Vlamingen die met meer dan 16,000 mensen hun steentje bijdragen. Daarna volgt West-Vlaanderen met 15,000 energie-afnemers en Antwerpen sluit de top drie af met 14,000 mensen.
Ook het aantal energie-opwekkers dat hun stroom deelt via het platform, steeg met 30%. De provincie West-Vlaanderen stak er met kop en schouders bovenuit in ambitie. 38% van de energie-opwekkers kwam uit deze regio. Antwerpen (16%) en Vlaams-Brabant (11%) vervolledigen de top drie. De grootste bron was bio-energie, gevolgd door energie uit water (24%), wind (23%) en zon (15%).
Valerie en Frederik uit Lievegem wekken bio-energie op en delen hun overschot aan stroom via Bolt.
"Met mest, maïs en groenafval maken wij groene energie. Iemand anders zijn afval vormt onze grondstof", vertelt Frederik. "Vandaag hoor je veel over klimaatproblemen, dus vinden we het belangrijk dat ook wij ons steentje bijdragen."
Pieterjan Verhaeghen, CEO en medeoprichter van Bolt: "We blikken terug op een uitdagend jaar met mooie hoogtepunten. De vraag naar lokale, hernieuwbare energie zien we jaar na jaar stijgen bij de Belgische gezinnen. We zijn dan ook blij om te zien hoe het aanbod de vraag ook volgt: ondertussen wekken 208 Belgen groene stroom op door duurzame energiebronnen zoals biogas, wind, water of zon te gebruiken."
Pieterjan Verhaeghen, CEO en medeoprichter van Bolt: "Mensen kunnen 85% van hun CO2-voetafdruk besparen door over te stappen op lokale, groene stroom. Met Bolt hebben we de ambitie om alle Belgen aan te spreken en samen te bekijken hoe ze praktisch de omslag kunnen maken naar groene energie. Maar net als de vraag, groeit ook onze ambitie: we mikken op 100.000 afnemers, zodat we een stad ter grootte van Leuven energieneutraal kunnen maken."
Bekijk de video voor het volledig jaaroverzicht:
Bolt Energie _ jaaroverzicht 2023.mov
MOV - 31 Mb
1 Dit cijfer is een schatting op basis van het gemiddelde gezin van 2,3 personen per huishouden in België. (bron: Statistiek Vlaanderen)
Over Bolt
Bolt is het allereerste energieplatform in België voor lokale, groene stroom. Via Bolt kunnen consumenten zelf een groene energie-opwekker uit de buurt kiezen. Zo hoopt het platform de transitie naar groene energie in België te versnellen.
Bolt werd in 2019 opgericht door Pieterjan Verhaeghen en Rens Vanhaute. Vandaag verkopen meer dan 208 lokale energie-opwekkers hun zonne-, wind-, water- of bio-energie via Bolt aan meer dan 75,000 mensen die heel bewust voor groene streekstroom kiezen.
Meer info over energieplatform Bolt op boltenergie.be.
Voor vragen of interviews kan u contact opnemen met: