Alle podia van Sfinks Mixed op zonne-energie

Energieplatform Bolt schakelt Sfinks Mixed over op lokale, groene stroom

Boechout, vrijdag 29 juli 2022 - Bolt schakelt de podia van Sfinks Mixed over op lokale, groene stroom. Het energieplatform installeerde een mobiele zonne-installatie dat alle podia van groene stroom voorziet. In combinatie met een batterij, die de zonne-energie opslaat op momenten waarop er niet gespeeld wordt. “Zo verwachten we tot wel 80% van de CO2-uitstoot te kunnen besparen”, zegt Pieterjan Verhaeghen CEO en medeoprichter van Bolt.

"Op Sfinks proberen we de ecologische voetafdruk van het festival elk jaar te verkleinen. Al in 2015 wonnen we de GroenEvent Award van OVAM voor onze inspanningen. We zoeken elk jaar nieuwe uitdagingen om het festival duurzamer te maken. Toen Bolt ons contacteerde om Sfinks Mixed over te schakelen op groene stroom hebben we dan ook niet lang getwijfeld. Via Bolt nemen we zo een nieuwe grote stap in de goede richting, door de podia over te schakelen op zonne-energie. Binnen drie jaar willen het volledige festival op groene stroom,” stelt Geert Vanrijkelen, organisator van Sfinks.

De opzet van Sfinks Mixed zoals we het kenden met een grote tent voor het hoofdpodium en een voor het clubpodium is nog niet terug van weggeweest. Net als bij de editie vorig jaar is het hoofdpodium een open air stage. Het verschil in energieverbruik is daardoor moeilijk in te schatten. Door de dieselgeneratoren voor de podia te vervangen en over te schakelen op zonne-energie, de batterij en netstroom, verwachten Bolt en Sfinks 80% van de CO2-uitstoot te kunnen besparen. Er werden 72 zonnepanelen geplaatst, goed om zo'n 1000 kWh op te wekken tijdens het festival. Dat staat gelijk aan een derde van het jaarverbruik van een gemiddeld gezin.

“Wereldwijd nemen festivals en evenementen het voortouw in het zoeken naar innovatieve en duurzame oplossingen. Toch zijn dieselgeneratoren nog vaak de meest gebruikte bron om elektriciteit op te wekken: goed voor 75% van de volledige voetafdruk van een festival”, zegt Pieterjan Verhaeghen. “Daar wil Bolt verandering in brengen. Door over te schakelen op groene stroom, kunnen we samen met de organisatoren een grote impact maken op het klimaat.”
"We hebben het burgemeestersconvenant ondertekend", zegt burgemeester Koen T’Sijen. "Een Europees initiatief waarbij wij ons als lokaal bestuur hebben geëngageerd om de klimaat- en energiedoelstellingen van de Europese Unie te behalen en te overtreffen. Het is de bedoeling om 40% minder broeikasgassen uit te stoten tegen 2030. Dat Bolt en Sfinks Mixed de handen in elkaar slaan om d.m.v. zonnepanelen duurzame energie op te wekken voor de podia tijdens dit vierdaags festival, sluit daar perfect bij aan. Dit is een heel waardevol project, dat hopelijk ook andere festivals zal inspireren."
Kris Swaegers, schepen van Energie, sluit zich daar bij aan: "De productie van lokale, hernieuwbare energie is een cruciale stap in de energietransitie. Bovendien maakt lokaal opgewekte energie ons minder afhankelijk van andere landen. Zonnestroom is de goedkoopste vorm van elektriciteitsopwekking: een eenmalige investering die zich vanaf dag één terugverdient."

Bolt is het eerste energieplatform in België waarbij je rechtstreeks je stroom koopt van lokale, groene opwekkers. Zo wil het platform het stroomnet in België écht duurzaam maken. Die filosofie trekt het bedrijf ook door in andere sectoren, zoals het vergroenen van de festivals en evenementen in België. Daarmee begon het in 2020 met de stroomvoorziening van Camping Belgica en vorig jaar draaide Werchter Parklife op hernieuwbare energie. Dit jaar werkt het energieplatform samen met Rock Werchter, Boomtown en Sfinks Mixed.


U kan de mobiele zonne-installatie van Bolt op Sfinks Mixed bezoeken, voor meer info, gelieve contact op te nemen met:

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bolt

Bolt is het allereerste energieplatform in België voor lokale, groene stroom. Via Bolt kunnen consumenten zelf een groene energie-opwekker uit de buurt kiezen. Zo hoopt het platform de transitie naar groene energie in België te versnellen. 

Bolt werd in 2019 opgericht door Pieterjan Verhaeghen en Rens Vanhaute. Vandaag verkopen meer dan 228 lokale energie-opwekkers hun zonne-, wind-, water- of bio-energie via Bolt aan meer dan 95,000 mensen die heel bewust voor groene streekstroom kiezen.

Meer info over energieplatform Bolt op boltenergie.be.

Neem contact op met

Sint-Lazaruslaan 4-10, 1210 Sint-Joost-ten-Node

02 899 33 00

info@boltenergie.be

www.boltenergie.be