Sfinks en Bolt bundelen opnieuw krachten voor een groener festival

Sfinks draait voor het derde jaar op rij deels op zonne-energie, netstroom en batterijen

Boechout, 24 juli 2024 – Voor het derde jaar op rij werkt Sfinks samen met energieplatform Bolt om een groot deel van het festival te voorzien van lokale, groene stroom. Met behulp van een grote mobiele zonne-installatie bestaande uit 104 zonnepanelen en netstroom opgeslagen in een superbatterij, zet Sfinks een belangrijke stap in het verminderen van het gebruik van dieselgeneratoren en het verkleinen van zijn ecologische voetafdruk. Vorig jaar kon de organisatie zo 7 ton CO2 besparen.

Vanaf donderdag gaat naar jaarlijkse traditie Sfinks festival van start in Boechout. Het gratis festival is niet alleen bekend om zijn breed gamma aan muziekgenres en culturele activiteiten, maar ook voor zijn focus op gelijkheid en duurzaamheid. Een van de pijlers daarin is om de uitstoot van het festival tot een minimum te beperken. Ook dit jaar is Bolt opnieuw aanwezig op Sfinks met verschillende oplossingen om het festival deels van lokale, groene stroom te voorzien: de grote mobiele zonne-installatie van 104 zonnepanelen, een batterij bij de zonnepanelen en een superbatterij die netstroom zal opslaan. Dankzij deze installaties kan een aanzienlijk deel van het festival op lokale, groene stroom draaien:

  • de infostand;
  • een deel van de verlichting;
  • de silent disco van Bolt;
  • en het hoofdpodium.
“Sinds 2022 werken we elk jaar een stapje dichter toe naar een vlot werkende technologie achter de schermen die het mogelijk maakt om meer en meer van de lokaal opgewekte stroom in te zetten, vertelt Pieterjan Verhaeghen, CEO en mede-oprichter van Bolt.

De eerste editie plaatste Bolt 72 mobiele zonnepanelen. Het jaar nadien werden dat er 104 van de grootse Solar Container, die ook dit jaar op het midden van het terrein zonne-energie zal voorzien. Achter de schermen staat elk jaar een superbatterij met een capaciteit van 422 kWh die de lokale stroom opslaat en zo pieken in het verbruik kan opvangen.

"We zijn blij dat de organisatie van Sfinks steeds mee denkt en niet terugschrikt om deze nieuwe technologieën te integreren”, aldus Pieterjan Verhaeghen. “De langdurige samenwerking met Sfinks toont hun toewijding om het festival keer op keer milieuvriendelijker te maken en geeft het voorbeeld aan andere evenementen. Vorig jaar hebben we zo 7 ton CO2 kunnen uitsparen. Dit jaar hopen we op meer zon, zodat we nog meer impact kunnen maken."

Sfinks draagt duurzaamheid hoog in het vaandel en probeert sinds vele jaren om de voetafdruk van het festival kleiner en kleiner te maken. De grote installatie van Bolt en de herbruikbare cateringmaterialen maakt deze inspanning goed zichtbaar.

"Maar duurzaamheid gaat veel verder bij Sfinks. Zo is er bijvoorbeeld gratis drinkwater, en worden bezoekers én medewerkers aangespoord om drinkflessen mee te brengen, alle verlichting is LED, er wordt biologisch afbreekbaar touw gebruikt in plaats van colson bandjes, al het textiel en drukwerk is fairtrade en ecologisch, er zijn rokerszones en een uitgekiend afvalbeleid", vertelt Inka Vervust, persverantwoordelijke Sfinks.

Al in 2002 stapte Sfinks in het Europees duurzaamheidsprogramma ‘Smashevents’ en in 2015 won Sfinks de ‘GroeneVent Award’ van OVAM voor onze inspanningen. Sindsdien is hun voetafdruk enkel blijven dalen.

"In de laatste 10 jaar zakten we zelf van 300 gram naar 100 gram afval per bezoeker per dag. Hiervan wordt twee derde gesorteerd, en is maar één derde restafval. Dit is veel minder dan het gemiddelde,” aldus Inka Vervust.

De mobiele zonne-installatie of Solar Container van Bolt rijdt deze zomer nog rond om verschillende evenementen van lokaal opgewekte stroom te voorzien. Hij streek al neer op Rock Werchter en zal na Sfinks het eerste festival in het zuiden van ons land, Ronquières, mee van lokale groene stroom voorzien.


Voor meer informatie, interviews of foto’s van de installaties, kan u contact opnemen met: 


Over Sfinks

Sfinks bestaat sinds 1975 en is een jaarlijks muziek- en cultuurfestival waar duurzaamheid centraal staat. Het festival is bewust gratis, zodat iedereen de kans krijgt om te komen genieten. Sfinks biedt uitgebreide ondersteuning voor personen met een beperking en een sterke vrijwilligerswerking. Gendergelijkheid in de line-up is een vast gegeven en het festival strijdt tegen alle vormen van grensoverschrijdend gedrag. Respect en openheid zijn kernwaarden van Sfinks, wat bijdraagt aan een leuke gemeenschap om samen het festival te beleven.

Over Bolt

Bolt is het eerste energieplatform in België waarbij je rechtstreeks je stroom koopt van lokale, groene opwekkers. Zo wil het platform het stroomnet in België écht duurzaam maken. Die filosofie trekt het bedrijf door in andere sectoren, zoals het vergroenen van festivals en evenementen in België, waarvoor het al verschillende mobiele zonnepanelenparken en een 20 meter hoge windmolen bouwde.

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bolt

Bolt is het allereerste energieplatform in België voor lokale, groene stroom. Via Bolt kunnen consumenten zelf een groene energie-opwekker uit de buurt kiezen. Zo hoopt het platform de transitie naar groene energie in België te versnellen. 

Bolt werd in 2019 opgericht door Pieterjan Verhaeghen en Rens Vanhaute. Vandaag verkopen meer dan 228 lokale energie-opwekkers hun zonne-, wind-, water- of bio-energie via Bolt aan meer dan 95,000 mensen die heel bewust voor groene streekstroom kiezen.

Meer info over energieplatform Bolt op boltenergie.be.

Neem contact op met

Sint-Lazaruslaan 4-10, 1210 Sint-Joost-ten-Node

02 899 33 00

info@boltenergie.be

www.boltenergie.be