Tijd voor een lenteschoonmaak van je paperassen

Brussel, dinsdag 16 mei 2023 - De temperatuur begint geleidelijk aan te stijgen, de zon komt meer piepen en de tulpen staan in bloei. Eindelijk beginnen we de lente te voelen! Klassiek is dit het moment om aan de lenteschoonmaak te beginnen. De keukenkasten uitkuisen of je kleerkast omwisselen van winter- naar zomerstuks. Wat ook in dat rijtje past maar vaak vergeten wordt: je paperassen. Maak deze lente eens tijd om je abonnementen onder de loep te nemen. Gemiddeld zijn we per jaar slechts 10 minuten bezig met ons energiecontract bijvoorbeeld. Dat kan beter!

Of het nu gaat om providers, verzekeringen of energie, het is belangrijk om te kijken en vergelijken. Welk dekseltje op jouw potje past, hangt af van verschillende factoren. Dat is bij de keuze voor een energieleverancier niet anders. Energieplatform Bolt maakt je wegwijs en helpt je stap voor stap om een goede vergelijking te maken:

Stap 1: kies voor een vast of variabel tarief 

Bij een vast tarief verandert de prijs voor 1 kilowattuur - de eenheid waarin jouw energieverbruik wordt uitgedrukt en gemeten - niet voor de duur van het contract dat je afsluit met een energieleverancier.

Bij een variabel tarief volgt de energieprijs simpelweg de markt. De prijzen van energie stijgen en dalen, energie is dan ook een variabel product. Wanneer de marktprijzen voor energie dalen, profiteer je mee. Het omgekeerde geldt natuurlijk ook: vindt er een prijsstijging plaats, betaal je ook meer.

Goed om weten
Hoewel we in België graag op veilig spelen en vaker kiezen voor een vast tarief, is dit niet de meest voordelige optie. De ups en downs in de markt vlakken jouw energieprijs uit. Zo ben je doorgaans gemiddeld 20% (!) goedkoper af met een variabel tarief ten opzichte van een vast tarief.

Stap 2: ga voor groene of grijze stroom 

Grijze stroom wordt opgewekt uit fossiele brandstoffen, zoals gas, aardolie en steenkool. Die bronnen zijn niet duurzaam, omdat er verbranding nodig is om stroom te kunnen opwekken en daar komen schadelijke stoffen bij vrij. En die stoffen zijn slecht voor het klimaat, het is dus vuile energie. Bovendien raken die grondstoffen ook op en is het sowieso een eindig verhaal. 

Groene stroom wordt volledig opgewekt uit duurzame en onuitputtelijke energiebronnen, zoals zon, wind, water en warmte. Bovendien komen er geen schadelijke stoffen vrij bij het opwekken van deze energie. Met groene energie maak je dus een milieubewuste keuze én draag je bij aan een klimaatneutrale toekomst.

Goed om weten
Het is niet altijd gemakkelijk om te weten of jouw energiecontract echt groen is. Greenwashing is geen uitzondering in de energiesector. Ga op zoek naar een transparante leverancier en doe een background check.
Energie-opwekkers Dominique, Kathleen, Nicolas en Thomas zorgen voor groene stroom
Energie-opwekkers Dominique, Kathleen, Nicolas en Thomas zorgen voor groene stroom

Stap 3: blijf bij je huidige leverancier of stap over 

Neem aan de hand van deze factoren jouw huidige energiefactuur eens onder de loep. Beantwoord dit aan de criteria die je voorop hebt gesteld? Super, dan hoef je geen actie te ondernemen.

Kom je tot de ontdekking dat jouw huidige leverancier toch niet zo transparant is als gedacht? Dan is het tijd om over te stappen. Dat hoeft niet moeilijk te zijn! Je kan in België op elk moment (om welke reden ook) naar een andere energieleverancier overstappen. Je hoeft hiervoor niet te wachten op het moment dat je jouw jaarafrekening krijgt.

Hoe? Je sluit gewoon een nieuw contract af - lees: registreert je snel online bij je nieuwe leverancier, zo makkelijk is het! Je nieuwe leverancier regelt de rest. Zo zal hij contact opnemen met de netbeheerder die op zijn beurt je vorige leverancier zal verwittigen. Het is dan ook de nieuwe leverancier en de netbeheerder die ervoor moeten zorgen dat jouw overstap vlekkeloos verloopt. Je zal een bevestiging ontvangen wanneer je nieuwe contract in orde is én van je vorige leverancier ontvang je nog een eindafrekening.

Goed om weten
Je kan altijd gratis overstappen, maar sommige leveranciers rekenen je wel hun vaste kosten voor een heel jaar aan in plaats van enkel de kosten voor de periode dat je effectief klant was. Bekijk zeker de kleine lettertjes van je contract om dat te achterhalen.

Bolt helpt jou wegwijs maken in energie. Inzicht in je energie-aansluiting en energie algemeen helpen jou om de juiste keuzes te maken richting een klimaatneutrale toekomst. Meer tips en tricks vind je in Bolt's energie-encyclopedie via deze link.


Voor vragen of beeldmateriaal kan u terecht bij:

Dorien Janssens

Dorien Janssens

PR & Marketing Specialist, Bolt

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bolt

Bolt is het allereerste energieplatform in België voor lokale, groene stroom. Via Bolt kunnen consumenten zelf een groene energie-opwekker uit de buurt kiezen. Zo hoopt het platform de transitie naar groene energie in België te versnellen. 

Bolt werd in 2019 opgericht door Pieterjan Verhaeghen en Rens Vanhaute. Vandaag verkopen meer dan 160 lokale energie-opwekkers hun zonne-, wind-, water- of bio-energie via Bolt aan meer dan 22.000 huishoudens die heel bewust voor groene streekstroom kiezen. Bolt is actief in zowel Vlaanderen, Wallonië als Brussel.

Meer info over energieplatform Bolt op boltenergie.be