Varkensboerderij uit Pittem voorziet buurtbewoners van groene stroom

“Lokaal varkensvlees én lokale groene energie: een mooie combinatie”

Pittem, 4 november 2021 – Ruben Brabant en Peter Kerkhof kweken op hun boerderij in Pittem varkens van het 2.000 jaar oude Menapische ras. Sinds kort draait deze bijzondere varkensboerderij volledig op groene energie. De overtollige groene stroom van de zonnepanelen op hun dak verkopen de ondernemers aan lokale gezinnen via energieplatform Bolt. Pieterjan Verhaeghen, mede-oprichter van Bolt: “Het is vandaag ontzettend belangrijk om lokaal te kopen om onze economie te steunen. Dat geldt voor vlees, maar ook voor elektriciteit: als je echte groene energie van bij ons koopt, ondersteun je lokale producenten én de energietransitie van ons land.”

Lokaal, duurzaam en… historisch

Ruben en Peter bliezen in 2016 het oeroude Menapische varkensras nieuw leven in. “De Menapiërs waren een Keltische stam die 2.000 jaar geleden hier in Vlaanderen woonden. Zij kweekten deze varkens, die een gegeerde delicatesse waren voor de Romeinen.” ​

Het kweekprogramma is ontstaan uit een verlangen om duurzamer te gaan ondernemen.

“Ik wil mensen weer vertrouwd maken met onze lokale (vlees)producten. Minder export, méér lokale en duurzame consumptie”, vertelt Ruben. “De varkens krijgen daarom voeding van het veld, in plaats van exotische soja die regenwouden bedreigt”, aldus Ruben. Daarnaast verwerken de ondernemers alle varkensmest tot compost, in een mestverwerkingsinstallatie. Ook voor hun energie trekken ze de duurzame en lokale kaart, dankzij een samenwerking met energieplatform Bolt.

Groene energie als kers op de taart

“Groene energie past perfect in onze visie, al was het wel even zoeken naar de juiste energiebron. Uiteindelijk hebben we voor zonnepanelen gekozen. Ik volg onze energieproductie nauwgezet op. Zo weet ik op het einde van de dag perfect hoeveel ton steenkool ik bespaar en hoeveel bomen ik heb gered”, aldus Ruben. “Vandaag waren dat er bijvoorbeeld 293.”

De varkensboerderij draait volledig op groene stroom, maar Ruben en Peter produceren meer groene energie dan ze zelf nodig hebben. Het overschot verkopen ze aan lokale energie-afnemers, via energieplatform Bolt. Zo zorgen zij voor groene energie voor 56 huishoudens.

Op het platform van Bolt kan je als energieafnemer kiezen uit meer dan 150 lokale energieopwekkers, waaronder de boerderij van Ruben en Peter. Bolt matcht een afnemer aan een opwekker die wind-, zonne- of bio-energie leveren. “Wij geven hen een eerlijke prijs voor hun stroom én een gezicht. Op die manier weten energiegebruikers wat ze kopen, en van wie: duurzame en lokaal opgewekte groene energie”, zegt Pieterjan Verhaeghen, mede-oprichter van Bolt.

Weg met sjoemelstroom

Bolt is sinds augustus 2019 actief in Vlaanderen en sinds juli 2020 in Wallonië. Vandaag verkopen meer dan 150 lokale energie-opwekkers hun zonne-, wind-, water- of bio-energie via Bolt aan een kleine 20.000 consumenten die heel bewust voor groene streekstroom kiezen. 

Verhaeghen: “70 % van de zogezegd groene elektriciteitscontracten in Vlaanderen helpt de vergroening van België niet vooruit: het is sjoemelstroom gefabriceerd door buitenlandse garanties van oorsprong. De wereld na corona zal er sowieso anders uitzien, en hopelijk ook groener. Door bij lokale opwekkers te kopen, help je ons land de broodnodige klimaattransitie maken.” 

Meer info over Ruben en Peter: https://www.menapii.be/

Meer info over energieplatform Bolt: https://www.boltenergie.be/nl/

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bolt

Bolt is het allereerste energieplatform in België voor lokale, groene stroom. Via Bolt kunnen consumenten zelf een groene energie-opwekker uit de buurt kiezen. Zo hoopt het platform de transitie naar groene energie in België te versnellen. 

Bolt werd in 2019 opgericht door Pieterjan Verhaeghen en Rens Vanhaute. Vandaag verkopen meer dan 160 lokale energie-opwekkers hun zonne-, wind-, water- of bio-energie via Bolt aan meer dan 22.000 huishoudens die heel bewust voor groene streekstroom kiezen. Bolt is actief in zowel Vlaanderen, Wallonië als Brussel.

Meer info over energieplatform Bolt op boltenergie.be